Skąd się biorą jaja?
Jaja powstają w żywych fabrykach. 243 miliony europejskich kur trzymanych jest w specjalnych klatkach tzw. bateryjnych. Klatki mają pochyłe dno, zbudowane są z drucianych siatek. Posiadają urządzenia służące do karmienia i pojenia, a także odbierania jaj. 4 kury są ściśnięte razem; klatki mają wymiary 45x50cm (rozmiar kuchenki mikrofalowej). Wyobraź sobie, że mieszkasz w windzie przez całe życie z żoną, dwójką dzieci, a czasami jeszcze z teściową! Osiemnastotygodniowe ptaki wsadza się w te klatki i nie wyjmuje aż do momentu śmierci. Spróbujcie wyobrazić sobie frustrację, znudzenie i agresję, które ten system wywołuje. Jeśli kura nie ma niczego, co mogłaby dziobać, często zaczyna dziobać kurę żyjącą obok, sprawiając jej ból i raniąc ją. Właściciele kur niosek często starają się zapobiec temu problemowi, skracając kurom dzioby.Częstą praktyą stosowaną przez klatkowych hodowców jest zamykanie w ciemnym pomieszczeniu kury, która przestaje być nośna, dzięki czemu „rodzi się na nowo” i znowu zaczyna znosić jajka.
Nieco lepiej mają nioski w systemie ściółkowym. Jest to podobny system jak bateryjny, ale kury mają więcej miejsca, a klatki układane się do max. 4 warstw. Na każdym poziomie jest pokarm i woda. Ściółka jest tylko na dole. Nazwa jest więc tak adekwatna, jak nazwanie willowym domkiem naszego hotelu Qubus
W przypadku najbardziej przyjaznym zwierzętom kury mogą swobodnie się poruszać po stodole lub kurniku. Kury chowane „na wolnym wybiegu” mogą także wychodzić na świeże powietrze. Stosowanie tej metody jest w przemyśle jajecznym jednak w Polsce rzadkie.
W UE obowiązują przepisy mające na celu poprawę dobrostanu wszystkich kur hodowanych do produkcji jaj. Na przykład kurom należy zapewnić określoną ilość światła i ciemności w ciągu doby tak, aby zwierzęta miały poczucie dnia i nocy. Ponadto ptaki muszą mieć możliwość ruchu oraz dostawać paszę zawierającą odpowiednią ilość minerałów dla produkcji jaj oraz zachowania zdrowia.
Jaja w sklepach muszą być oznakowane:
0 – oznacza jaja od kur z produkcji ekologicznej, 1 – z chowu na wolnym wybiegu, 2 – z chowu ściółkowego i 3 – z chowu klatkowego.
Na przykład: 3-PL-08407840 oznacza, ze jajo wyprodukowała polska nioska żyjąca w klatce.
Nie kupujmy byle jakich jaj, wydając tym samym zgodę na ciężki los kur i jedząc produkt niskiej jakości. Zachęcamy, aby znaleźć taki sklep, gdzie można dostać jajka, jeśli nie ekologiczne z cyfrą 0, to chociaż z cyfrą 1 lub 2. Poczujecie różnicę w smaku, a jajka nie będą rozpadać się i pękać w trakcie gotowania.
Gdzie kupować? Klub Gaja przeprowadził ankietę wśród największych sieci hipermarketów w każdym z krajów. W Polsce ankietę przesłano do sklepów Makro, Real, Biedronka, Tesco, Carrefour, Albert, Suchan, Lidl i Kaufland, Euro, Bomi, Piotr & Paweł, Marcpol, Społem i Żabka. Na ankiety odpowiedziały jedynie sklepy Tesco, Społem oraz Piotr&Paweł. Jak wynika z nadesłanych odpowiedzi kilka sieci wprowadza jaja z chowu ściółkowego, ale stanowią one mały procent. Jako główne przeszkody sklepy podawały brak dostawców oraz brak popytu na takie produkty.
Więcej przeczytasz tutaj