Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić ?
wiosna
Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli zapominamy o męczących mrozach, zmianie ulega także nasza dieta. I choć specyficzny okres przejściowy, zwany dawniej przednówkiem, nie dostarcza nam jeszcze wielu kulinarnych możliwości, i tak jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny.
Przednówkowe hity w menu
Wbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie jarmuż. Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi. Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje. Domowe pesto z orzechami nerkowca, koktajl z jabłkiem, bananem
i imbirem czy frittata z pieczarkami - w tych wszystkich przepisach jarmuż będzie grał pierwsze skrzypce - dodaje ekspert. Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na przednówku? Coraz chętniej łaskawym okiem spoglądamy w kierunku warzyw korzeniowych, między innymi buraków czy marchwi. Te typowo polskie warzywa często dostępne są w mieszankach z różnorodnymi sałatami – jak np. Bolero mix z burakiem czerwonym czy Fitness mix oraz Colour mix z marchewką. Dzięki takim połączeniom mieszanki idealnie pasują do większości dań obiadowych jako dodatek lub w kompozycji z wybranymi składnikami, pełniąc rolę samodzielnego dania – uzupełnia Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg. Warzywa korzeniowe to także wartościowe źródła witamin, składników mineralnych
oraz przeciwutleniaczy. Marchewka jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika, beta-karotenu, spore ilości witaminy K i C, a także witamin z grupy B. Ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Buraki wykazują z kolei właściwości krwiotwórcze, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, łagodzą występowanie zgagi, usprawniają również pracę przewodu pokarmowego.
Wbrew pozorom na przednówku spokojnie znajdziemy produkty, które dostarczą nam wielu cennych witamin i mikroelementów. Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wśród bardzo zdrowych warzyw z rodziny kapustnych prym wiedzie jarmuż. Niezwykle popularny ostatnimi czasy jarmuż idealnie odnajdzie się w przednówkowym menu. Zawiera witaminy K, C i B, dodatkowo błonnik, żelazo, magnez, potas, wapń. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, a bioaktywny związek – sulforafan – chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi. Z jarmużem bez trudu stworzymy oryginalne zielone propozycje. Domowe pesto z orzechami nerkowca, koktajl z jabłkiem, bananem
i imbirem czy frittata z pieczarkami - w tych wszystkich przepisach jarmuż będzie grał pierwsze skrzypce - dodaje ekspert. Jakie jeszcze warzywa sprawdzą się na przednówku? Coraz chętniej łaskawym okiem spoglądamy w kierunku warzyw korzeniowych, między innymi buraków czy marchwi. Te typowo polskie warzywa często dostępne są w mieszankach z różnorodnymi sałatami – jak np. Bolero mix z burakiem czerwonym czy Fitness mix oraz Colour mix z marchewką. Dzięki takim połączeniom mieszanki idealnie pasują do większości dań obiadowych jako dodatek lub w kompozycji z wybranymi składnikami, pełniąc rolę samodzielnego dania – uzupełnia Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg. Warzywa korzeniowe to także wartościowe źródła witamin, składników mineralnych
oraz przeciwutleniaczy. Marchewka jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika, beta-karotenu, spore ilości witaminy K i C, a także witamin z grupy B. Ma korzystny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Buraki wykazują z kolei właściwości krwiotwórcze, wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, łagodzą występowanie zgagi, usprawniają również pracę przewodu pokarmowego.
Dominika Szalek