Aromatyczna konfitura z dyni
Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym – idealne śniadanie na jesienną słotę
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wykrajamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok. 20 minutach gotowania, wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitur,y słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.