Aromatyczna konfitura z dyni

dynia Fot. Archiwum własne
dynia

Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym  – idealne śniadanie na jesienną słotę

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wykrajamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie bardzo miękka. Po ok. 20 minutach gotowania, wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitur,y słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką od Dan Cake.

To pole jest wymagane
To pole jest wymagane
captcha To pole jest wymagane

Udowodnij ,że nie jesteś robotem, podaj wynik powyższego działania.