Chleb tostowy
chleb
Dziś przepis na chleb tostowy domowej roboty. Prosty, szybki i łatwy. Podobnie jak z bułeczkami- kwestia tego, czy wolimy poświęcić trochę czasu i upiec samodzielnie, czy po prostu kupić. Propozycja jest raczej dla tych pierwszych.
Składniki dostępne są w każdym sklepie- najlepszy wychodzi z mąki tortowej Basia.
Składniki
- 270 g letniej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g oleju roślinnego
- 400 g mąki pszennej
Wersja z robotem: wrzucić wszystkie składniki i wyrabiać ok. 2 min. Jeśli nie posiadamy tego typu urządzenia- wrzucić składniki do miski i wyrabiać ręcznie do połączenia-ok. 10 min.
Gotowe ciasto przełożyć do (podłużnej- 30-40cm) foremki i piec 15 min. w temp. 100C, a następnie 35 min. w temperaturze 200C.