Ciasto czekoladowe z buraka
Ciasto czekoladowe z buraka
Przepis pochodzi ze strony ofeminin.pl Został kilkukrotnie sprawdzony i zmodyfikowany, więc jest w wersji bez cukru pudru i olejku waniliowego, konsystencja jest bardziej puszysta, a ciasto wilgotniejsze w środku.
Składniki:
- 260 g mąki (pszennej lub pełnoziarnistej)
- 360 g wstępnie ugotowanych buraków
- 300 ml oleju roślinnego
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 300 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (polecamy blachę 28cmx24cmx6,5cm –ciasto ma wtedy odpowiednią grubość). W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól. W osobnej misce zmiksuj buraki i wymieszaj z olejem, dodaj jajka i wymieszaj z składniki z obu misek.
Wlej ciasto do formy. Piecz przez około 70 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt ciemne, przykryj folią aluminiową. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.