Ciasto czekoladowe z buraka

Ciasto czekoladowe z buraka Fot. pixabay.com
Ciasto czekoladowe z buraka

Przepis pochodzi ze strony ofeminin.pl  Został kilkukrotnie sprawdzony i zmodyfikowany, więc jest w wersji bez cukru pudru i olejku waniliowego, konsystencja jest bardziej puszysta, a ciasto wilgotniejsze w środku.

Składniki:

  • 260 g mąki (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • 360 g wstępnie ugotowanych buraków
  • 300 ml oleju roślinnego 
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 300 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
  • szczypta soli

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (polecamy blachę 28cmx24cmx6,5cm –ciasto ma wtedy odpowiednią grubość). W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól. W osobnej misce zmiksuj buraki i wymieszaj z olejem, dodaj jajka i wymieszaj z składniki z obu misek.

Wlej ciasto do formy. Piecz przez około 70 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt ciemne, przykryj folią aluminiową. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

To pole jest wymagane
To pole jest wymagane
captcha To pole jest wymagane

Udowodnij ,że nie jesteś robotem, podaj wynik powyższego działania.