Co jeść, żeby nie chorować?
choroba, leki
Jesienią i zimą nasz organizm jest osłabiony. Brak odpowiedniej ilości światła, mniej ruchu na świeżym powietrzu i monotonna dieta powodują, że układ immunologiczny gorzej radzi sobie z wirusami. Aby go wzmocnić, trzeba mu dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Bardzo ważne jest więc co i kiedy jemy.
Można by wymienić 1000 sposobów dbania o zdrowie zimą, ale nie ma to sensu, bo każdy z nas słyszał je wiele razy. Warto jednak powtórzyć, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie i nie powinno się bez niego wychodzić z domu.
Dziś przepis na smaczną i zdrową owsiankę, wzmacniającą odporność i chroniącą przed wyziębieniem organizmu.
- Pół miseczki płatków owsianych górskich zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka
minut, aż płatki nasiąkną- wody powinno być tyle, żeby wchłonęły cały płyn -
ok. 1 cm nad powierzchnią płatków.
- Następnie dodaj owoce mrożone, np. maliny, wiśnie, truskawki i kilka łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego.
- Posyp pokrojonymi orzechami brazylijskimi i płatkami migdałowymi. Owsiankę możesz też polać odrobiną płynnego miodu.
Smacznego!
Źródło: poradnikzdrowie.pl