Domowe masło

Masło
Masło

Współcześnie ubijanie masła nie ma już nic wspólnego ze żmudnym ucieraniem śmietany w maselnicy. Średniej klasy mikser wykona za nas całą pracę. Dla nas pozostaną przyjemności – wypicie zdrowej maślanki oraz doprawienie masła wedle uznania i potrzeb.

Domowe masło jest zdrowe, smaczne, śmietankowe w smaku. Wystarczy przelać 200 gram śmietanki 42% OSM Piątnica do wysokiego naczynia i ubijać ją mikserem ustawionym na średnie obroty.

Po kilku minutach  zawartość naczynia ulegnie rozwarstwieniu – masło odzieli się od płynnej maślanki. Płyn odlewamy przez sitko do szklanki (uzyskaną przy okazji maślankę możemy wypić następnego dnia na śniadanie, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców). Masło odciskamy, opłukujemy w wodzie z pozostałości maślanki.


Do masła dodajemy szczyptę płatków chilli, grubo zmielony kolorowy pieprz lub inną ulubioną, pikantną przyprawę. Całość mieszamy do równomiernego rozprowadzenia dodatków. Doprawione masło przekładamy do miseczki lub ciekawej foremki i chowamy do lodówki, aby stężało. Takie świeże domowe masło należy spożyć w ciągu ok. 48 godzin. Będzie ono doskonałym dodatkiem do kanapek, pieczonych warzyw oraz grzanek.

Smacznego!
To pole jest wymagane
To pole jest wymagane
captcha To pole jest wymagane

Udowodnij ,że nie jesteś robotem, podaj wynik powyższego działania.