Domowy ekstrakt waniliowy
wanilia
Prawdziwy ekstrakt waniliowy jest bardzo przydatny w kuchni każdego, kto lubi i umie piec ciasta. Jeśli chcemy kupić w sklepie ten oryginalny, musimy sporo zapłacić, a i wtedy nie jest on tak intensywny i aromatyczny. Poniżej prosty przepis na domowy ekstrakt waniliowy:
Składniki : 3-4 laski wanilii i 1/4 litra wódki "żołądkowej gorzkiej"
- Laski wanilii (można kupić w Lidlu) rozkrój wzdłuż na połówki.
- Włóż do hermetycznego naczynia(najlepiej do ciemnego) i zalej wódką.
- Zakręć i odstaw na co najmniej kilka tygodni. Co kilka dni potrząśnij naczyniem.
- Ekstrakt jest gotowy, gdy ma ciemną barwę i intensywny aromat wanilii.
- Podczas maceracji do ekstraktu możesz dodawać nowe laski wanilii i dolewać alkoholu.
- Zamiast wódki żołądkowej możesz użyć wódki czystej dobrej jakości o niezbyt intensywnym zapachu.
- Bardzo dobrej jakości ekstrakt otrzymasz, zalewając wanilię whisky o delikatnym smaku.