Domowy makaron
Są tacy, którzy wolą wszystko kupić gotowe, bo siedzenie w kuchni ich zupełnie „nie kręci”. Są i inni , którzy lubią gotować, a zdrowe i smaczne jedzenie jest dla nich priorytetem. Ta rubryka jest właśnie dla nich. Prezentowane przepisy są wielokrotnie wypróbowane i naprawdę godne polecenia.
Dziś przepis na makaron domowej roboty z wykorzystaniem mąki z pszenicy durum.
Semolina jest żółtą, gruboziarnistą mąką produkowaną z durum, czyli pszenicy twardej. Z semoliny wyrabiane są najwyższej jakości włoskie makarony oraz popularny w krajach arabskich kuskus.
Dostarcza organizmowi wielu cennych wartości odżywczych : witamin z grupy B (kwas foliowy i pantotenowy, witaminy B1, B2, B6 i PP) i minerałów(magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, cynk i mangan). Jest również bogatym źródłem białka i tłuszczów. Niski indeks glikemiczny przyczynia się do zapobiegania cukrzycy.Bardzo pozytywnie wpływa na kondycję skóry, wzroku i sprawność intelektualną.
Dodatkowym bonusem, który powoduje, że potrawy z semoliną są fit, jest błonnik pokarmowy.
Poniżej 2 wybrane przepisy i kilka praktycznych rad:
- Pamiętaj , żeby gotować makaron z pszenicy durum odpowiednią ilość minut. Jeśli niepotrzebnie przedłużysz proces i wyjmiesz makaron po 20 minutach, indeks wyniesie już ponad 55 (przy standardowych dwunastu jest on niższy niż 35).
- Jeśli robisz makaron „na zapas”- wysusz go przynajmniej 5-6 godzin na suszarce lub 2 dni na papierze śniadaniowym, co jakiś czas przewracając.
- Jeśli masz robota do wyrabiania ciasta- zrobisz je w 5 minut, jeśli nie- ręcznie będziesz wyrabiać około 20 min.
CIASTO NA GARGANELLI
270g mąki tortowej typ 450
70g semoliny
3 jajka
Szczypta soli
CIASTO NA TAGLIATELLE PSZENNE i FARFALLE:
100% mąki tortowej typ 450
50% jajek
Szczypta soli
Z trzech jajek w rozmiarze L wychodzi około 500g makaronu
Wyrabiaj ciasto do momentu połączenia wszystkich składników i powstania jednolitej masy.