Na zimowe chłody - rozgrzewające przekąski
Kiedy temperatura za oknem coraz dłużej utrzymuje się poniżej zera, powinniśmy zadbać nie tylko o ciepłą kurtkę, ale też prawidłowe odżywianie. Odpowiednio dobrana dieta pozwoli dostarczyć wymaganą dawkę energii oraz wzmocni odporność organizmu. Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywanie kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i zdrowe przekąski, dzięki którym po powrocie z mroźnego spaceru rozgrzejemy się w mig.
Dieta stosowana podczas zimy wcale nie musi być wysokokaloryczna, powinna natomiast zawierać pokarmy obfite w białko, węglowodany złożone i oczywiście jak największą dawkę witamin oraz minerałów. A te przy odrobinie pomysłowości zamkniemy w szybkich, rozgrzewających przekąskach.
Naturalny antybiotyk zamknięty w aromatycznych przyprawach
Aby utrzymać stałą temperaturę ciała warto wybierać energetyczne posiłki oraz stosować aromatyczne przyprawy. – Właściwości rozgrzewające ma głównie chili, kurkuma, kardamon, pieprz cayenne czy imbir mówi dietetyk Aleksandra Lutkiewicz. Można je dodawać nie tylko do smacznych dań obiadowych i przekąsek, ale też do zdrowych koktajli owocowych. Zamiast cytryny do gorącej herbaty możemy dodać łyżeczkę imbiru, który nie tylko rozgrzewa, ale też ma silne właściwości bakteriobójcze. Podobnie działają cebula, czosnek oraz popularne kiszonki, które są nie tylko źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz minerałów, ale też błonnik pokarmowego, który ułatwia trawienie. Pamiętajmy, że alkohol nie rozgrzewa, a wręcz działa odwrotnie, dlatego proponowałabym jednak, by w wyjątkowo mroźne dni zrezygnować jednak z popularnej „herbatki z prądem".
Postaw na szybkie i zdrowe przekąski
Podczas zimy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, dlatego też częściej wybieramy produkty węglowodanowe, takie jak makarony i kasze oraz mięsne. O tej porze roku narzekamy także na brak słońca i związany z tym gorszy nastrój i w związku z tym częściej sięgamy po słodkie przekąski, które zabijają głód, ale niestety są pozbawione wartości odżywczych. – Zamiast batoników i czekoladek czy wątpliwej jakości jedzenia fast food-ów jedzonych w biegu, „na mieście”, warto samodzielnie przygotować w domu rozgrzewające przekąski. Wystarcz np. placki do tortilli i kilka dodatków, by przygotować sycący obiad czy kolację - mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Ciekawym połączeniem będzie tortilla z kaszą gryczaną i warzywami. Kasza gryczana to prawdziwe, polskie super food, a wielu zapomina o jej właściwościach, zwłaszcza o wysokiej zawartości białka, czy bogate w lizynę, której nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Co więcej, zawiera nawet dwa razy więcej błonnika niż ryż i makaron – idealnie sprawdzi się więc na diecie redukcyjnej. – dodaje ekspert Dan Cake.Pieczywo na ciepło
W mroźną pogodę
odpowiednią ilość energii zapewni dieta bogata w węglowodany złożone – to właśnie
z nich powinno pochodzić większość energii. Produkty takie jak kasza czy
pieczywo wieloziarniste powinny być ważną częścią codziennego menu. – Wygodnym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie
się w bułki lub bagietki do odpieku. Takie pieczywo ma dłuższą trwałość, a
dzięki wcześniejszemu podpieczeniu, ich przygotowanie zajmie dosłownie 5 minut,
by mieć świeże i chrupiące pieczywo. – dodaje ekspert Dan Cake. Jako ciepła przekąska sprawdzi się też
chleb tostowy. I to wcale nie w wydaniu z szynką i żółtym serem. Wystarczy
między dwiema, podpieczonymi w opiekaczu kromkami chleba tostowego Dan Cake umieścić
kilka listków rukoli, plaster sera pleśniowego, gruszkę i kilka orzechów
włoskich, by cieszyć się wytrawnym smakiem ciepłego tosta.