Naturalny antybiotyk domowej roboty!
czosnek
Zbliża się jesień. Okres , w którym nietrudno o przeziębienie, a nawet grypę. Są różne sposoby, aby się przed tym uchronić. Można tradycyjnie się zaszczepić, ale można też domowym sposobem przyrządzić swój własny antybiotyk. Ten naturalny antybiotyk to najstarsza receptura, która sięga czasów starożytnych. Jego działanie sprawia, że pozbędziemy się wszystkich wirusów z naszego organizmu. Ma właściwości przeciwgrzybicze oraz poprawia krążenie krwi i usprawnia funkcjonowanie wszystkich organów.
Składniki:
- 700 ml octu jabłkowego (koniecznie organiczny)
- 1/4 szklanki czosnku (koniecznie drobno posiekanego)
- 1/4 szklanki cebuli (koniecznie drobno posiekanej)
- 2 świeże, bardzo ostre papryki Chili (nie zapomnij o rękawicach ochronnych)
- 1/4 szklanki startego imbiru
- 2 łyżki startego świeżego chrzanu
- 2 łyżki kurkumy (mogą być dwa kawałki korzenia ostryżu długiego)
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce, za wyjątkiem octu jabłkowego
- Wymieszane produkty przełóż do słoika
- Zalej wszystkie składniki w słoiku octem jabłkowym, po samą zakrętkę
- Dobrze zamknij słoik i wstrząśnij do pełnego wymieszania octu z innymi składnikami
- Przechowuj go suchym i ciemnym pomieszczeniu
- Każdego dnia wstrząsaj słoik, przez okres 2 tygodni
- Po dwóch tygodniach odsączyć sok od składników
- Składniki możesz wykorzystać jako przyprawa do gotowania
Zaszkodzić, na pewno nie zaszkodzi, więc może warto spróbować?