Paluszki warzywne zdipem oliwkowym
Wiosenny piknik w plenerze, rodzinne przyjęcie w przydomowym ogrodzie czy tradycyjne grillowanie nie mogą obejść się bez małych przekąsek. Jednak zamiast chipsów i słodyczy – warto postawić na lekkie i zdrowe smakołyki. Proste i szybkie do przyrządzenia paluszki warzywne z aksamitnym dipem oliwkowym to idealna propozycja przekąski, która z pewnością zachwyci gości, nie tylko tych dbających o linię.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Czas przygotowania: ok. 15 min
Liczba porcji: 1 porcja
Poziom trudności: Bardzo łatwy
- zielone oliwki - ½ szklanki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- świeża bazylia – ½ pęczka
- czosnek – 1 ząbek
- śmietana jogurtowa 10% od OSM Piątnica – 100ml
- sól, pieprz do smaku
- marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia
Wykonanie:
Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki.Dodać oliwę, posiekaną bazylię
i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać również śmietanęoraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem,dynią.