Pizza Agnieszki
Pizza - ciasto
Składniki :
- mąka pszenna -35 dag
- cukier-2 łyżeczki
- drożdze-3dag
- woda- około ½ szklanki
- sól
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć w miseczce, zasypać cukrem, odstawić na chwilę, a następnie mieszać do momentu aż będą płynne i cukier się rozpuści.Mąkę przesiać, wlać drożdże, wyrobić, dodać wody ( ½ szklanki ), posolić i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odchodzić od ręki( w miarę potrzeby , gdy ciasto będzie bardzo gęste, dodać więcej wody). Wyrobione ciasto obsypać delikatnie mąką, włożyć do dużego naczynia i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- około godziny. Następnie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na cienki placek, blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć ciasto na blachę, zawinąć brzegi ciasta.
Podkład pizzy gotowy.
Propozycja dodatków:
- Przecier pomidorowy
- Pieczarki 25-30 dag
- Cienkie plastry wędliny
- Ser mozzarella pokrojony w plastry
- Starty żółty ser
- Przyprawa oregano.
- Pieczarki pokroić w plastry i delikatnie obsmażyć na patelni na oleju pod przykryciem.
- Paprykę pokroić w paseczki i udusić pod przykryciem.
Wysmarować ciasto delikatnie przecierem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto pieczarki, wędlinę, paprykę, posypać oregano, wyłożyć ser mozzarella, a na koniec posypać żółtym serem. Piec około godziny.
Smacznego