Przepis na domowy chleb na zakwasie
chleb
Dziś przepis na prosty chleb, który nie wymaga długiego wyrabiania i zawsze się udaje.
- Łyżkę zakwasu zalać 1 szklanką letniej wody, wsypać szklankę mąki żytniej, rozmieszać, zostawić na 12 godzin.
- Do oddzielnego pojemnika wlać 3 szklanki letniej wody i rozmieszać z 1/6 kostki drożdży.
- Do zakwasu dodać: 3 łyżeczki soli, 1 kg mąki, 2 i ¾ szklanki (otrębów, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu) i drożdże rozmieszane z wodą.
- Wymieszać, zostawić na 2 godz.
- Następnie odłożyć łyżkę zakwasu do słoika i schować do lodówki. Resztę wyłożyć do 2 podłużnych blaszek (ok. 30 cm)- wysmarowanych olejem.
- Odczekać ok. 1 godz.
- Posmarować po wierzchu jajkiem, posypać: makiem, sezamem, słonecznikiem…….
- Piec w temp. 205-210 stopni przez 45 min. - jeśli piekarnik był nagrzany do żądanej temperatury. Jeśli wkładamy ciasto do zimnego - pieczemy 60 min.
Zakwas można wziąć od znajomych, wiele osób ma, lub zwrócić się do nas, zorganizujemy. Potem wystarczy za każdym razem odłożyć trochę do słoika i włożyć do lodówki - przetrwa do 3 miesięcy. Życzymy smacznego!