Te frytki cię zaskoczą!
frytki
Frytki - ulubione przez dzieci i dorosłych, serwowane jako dodatek do mięsnych potraw czy obecne w każdym menu jako szybka przekąska.
Warto jednak poznać kilka sposobów na zdrowszą alternatywę dla ziemniaczanego przysmaku. Swoje pomysły na smacznei wartościowe frytki zdradza Katarzyna Zadka- dietetyk, ekspert żywieniowy w programie „Żyj smacznie i zdrowo”.
Klasyczne frytki – dlaczego tak je uwielbiamy?
Smak smażonych w głębokim tłuszczu podłużnych pasków z ziemniaka jest wszystkim dobrze znany.Z dodatkiem soli i ketchupu bądź majonezu stają się jednym z ulubionych przysmaków wielu osób, które ich spróbują, zwłaszcza dzieci. Co czyni frytkę taką smaczną? Przede wszystkim fakt, że jest smażona w tłuszczu. Tłuszcz to nośnik smaku, ponadto podczas smażenia w produktach w tym ziemniakach powstają substancje nadające im specyficzny kolor i smak. To co niezmiernie istotne to jakość tłuszczu wykorzystywana do smażenia. Jeśli już decydujemy się na przygotowanie klasycznych frytek pocięte ziemniaki wrzucamy do gorącego oleju, ponieważ dzięki temu chłoną mniej tłuszczu. Nigdy nie wykorzystujmy dwa razy tego samego tłuszczu, każde kolejne smażenie to większe ilości niekorzystnych składników w daniu. Do smażenia wybierzmy olej rzepakowy, albo smalec ponieważ są stabilne w wysokiej temperaturze. Po usmażeniu koniecznie odsączmy frytki na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Nic nie jest w stanie mierzyć się ze smakiem dobrze usmażonej frytki, jednak ich alternatywne formy warzywne są równie dobre i mogą spokojnie zagościć w naszym domowym menu będąc ciekawym zamiennikiem i smacznym eksperymentem w kuchni.